Mi közünk a halloweenhoz?

Vajon miért kellene nekünk gondolkodás nélkül átvennünk minden nyugatról importált szemetet? Isten Igéje azt mondja, hogy “Mindent megvizsgáljatok, mi jó azt megtartsátok.” (1Thessz 5,21)

 

Vajon tudjuk-e, hogy mi az eredete a Halloween kultusznak? Isten népe ezek ismeretében csak nemet mondhat rá!

 

Klári és Dávid kíváncsian nyomják orrukat a kirakatnak. Az üveg mögül ronda sütőtökök vigyorognak vissza rájuk. Klárinak erről eszébe jut valami:

 

–          Épp a Halloweenről kell fogalmazást írnunk. Brrr, nézd azt a koponyát!

–          Ne félj, nem igazi! – mondja Dávid nyugodt hangon, de Klárit kirázza a hideg. – Különben Karcsiéknál is lesz Halloween parti. Jössz?

–          Még nem tudom, de most mennem kell. Szia!

 

A pékség kirakatában is plakát lóg, mely nagybetűkkel hirdeti: „Ördögien finom Halloween sütik!” A Halloween mindenkinek jó pénzkeresési forrást jelent. Varázsló kellékek, vámpír jelmezek, pókhálók, csontvázak – szórakoztatniuk kellene, ám inkább félelmet keltenek. Minden évben megnő ilyenkor a boltok forgalma.

 

–          Na végre Klári, nagyon későre jár. Hol voltál ilyen sokáig? – kérdezi anya. – A vacsora már tálalva van.

–          Hú, farkas éhes vagyok! … De hová tűntek a töklámpások az ablakból?

–          Kidobtuk őket – válaszolja apa.

–          Kidobtátok?

Klári nem egészen érti a dolgot. Édesanyja kezébe nyom egy képes újságot.

–          Olvasd csak el ezt a cikket!

 

Klári leteszi a villáját. A cikk olvasása közben a pizza kis híján a torkán akad.

„Halloween – boszorkányok és Sátánhívők ünnepe.” A történet több mint 2000 éves.

Október 31-e az új év kezdetét jelentette a kelta druidáknak, akik papok, varázslók és jósok voltak. Nem hittek az egy igaz Istenben, hanem sok istent imádtak. Hitük szerint ezen az éjszakán Samhain, a holtak ura előjön, és összegyűjti a halott lelkeket.

 

–          Apa, ezek szerint a Halloween az ördög fesztiválja! – szörnyülködik Klári.

 

Az ünnep Írországból indult, majd Amerikában és más országokban is elterjedt. A Halloween angol szó annak a kifejezésnek a rövidítéséből alakult, melynek jelentése: „mindenszentek előestéje.” Ezen az estén a varázslók répákat vájtak ki és mécsest tettek a belsejükbe. A répalámpásokat aztán kiaggatták a házukra, és így kiáltoztak: „Ajándék vagy átok!” Azokat, akik semmit nem áldoztak Samhainnak, megátkozták. Klári leteszi az újságot. Apa tovább magyaráz. – Azok, akik szellemnek öltöznek ezen a napon, bekopognak minden házhoz, és valami édességet kéregetnek, erre a pogány hagyományra emlékeznek. Isten ezt mondja a Bibliában: „Ne tanuld el azokat az utálatos dolgokat, amelyeket azok a népek művelnek (5 Mózes 18, 9-14). Isten szeretet, azért figyelmeztet minket, mert szeret bennünket. Parancsoltai jók, ezért érdemes ráhallgatnunk és elfordulnunk mindentől, ami rossz. A Halloween az ördög éjszakája. Azok, akik részt vesznek benne, akár viccből, akár komolyan, Isten ellenségének, a sátának uralma alá adják magukat, és ezzel kiszolgáltatják életüket a gonosznak. ”

 

–          Én ezt eddig nem tudtam. Mától fogva lehet Halloween… nélkülem! – mondja anya eltökélten.

–          No és olvastad azt is, amit az áldozatokról írtak? – kérdezi apa. Klári elsápad. – Embereket áldoztak a sátánnak.

 

Hatalmas kosarakba ültették, majd elevenen elégették őket.

Az ördög nem csak hazudik. Isten elmondja az Igében, hogy az ördög embergyilkos a kezdetek óta (János 8, 44). A Halloween mindig is az ő napja volt és ma is az.

Halloween a boszorkányok és a sátán legfontosabb ünnepe.

Lehet Halloween… nélkülem! – Apa hangja határozottan cseng. Klári sem gondolkozik sokáig:

–          Döntöttem: nem megyek el a Halloween partira!

A Dávidnak küldött tömör sms így hangzik:

Lehet Halloween nélkülem!

 

Halloween nélkülem és remélhetőleg nélküled!

 

Mi a teendő, ha megtörtént már, ha nem engedelmeskedtél Isten parancsának és részt vettél pogány, vagy bármilyen ördögi alkalmon? Imádkozz. Kérd az Úr Jézust, hogy bocsásson meg, és többé ne menj ilyen helyekre. Jézus Krisztus megbocsát, mert a kereszten meghalt minden bűnödért. Ne félj! Jézus feltámadt, Ő a győztes! Ha még nem kérted Istent, hogy bocsássa meg minden bűnödet, higgy Jézusban, és rátalálsz az igazi örömre, amely nem a gonosz dolgokban keres szórakozást.

 

(Elfriede Grotz)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük