2014.december 23. kedd

Napi Ige és gondolat

*****

2014.december 23. kedd

***************************************************************

  Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és átadta nekik vagyonát. (Máté 25:14)

 

A gazda fejlesztésre hívta a 3. szolgát is. Nem azt mondta, hogy ezt a három dolgot végezd el, aztán szórakozz, vagy töltsd a hétvégéd más dolgokkal. Ez egyfajta alkalmazotti gondolkodásmód. Elvégzem, ami a munkám, megkapom érte, ami jár és aztán, ahogy kitettem a lábam a munkaadó ajtaján, már élem a saját életem. Többet nem vagyok hajlandó csinálni. Szabad perceimben pedig kritizálom a főnököt, mert a helyében meg így és így csinálnám a dolgokat. Mert ráadásul kedvem sincs az egészhez, vagy ha jobb ajánlatot kapok, több pénzt, nagyobb megbecsülést, akkor le is lépek. Ez a béres. A másik kettő szolga volt. Fejlesztették, amit rábíztak. Megpróbáltak a gazda fejével gondolkodni. Azzal az izgalommal várták haza, hogy elbüszkélkedjenek vele, hogy fejlődött valami a távollétükben. Nem féltek a számadástól sem egyfajta remegő szolgalelkűséggel, hanem a munkálkodó szolga gyermeki izgalmával vártak. S később ők voltak azok, akikkel a gazda is együtt örült: „Jól vagyon, jó és hű szolgám…a kevesen hű voltál, sokat bízok rád ezután…” Magukénak érezték az ügyet és a gazda terveit nem csak várták, hanem vele együtt építették.

Azt kell, mondjam: ez az igazi adventi készület! A kapott tálentumot felfedezni és szolgáló lelkülettel várni Isten tervei kibontakozását. Sok ajándékát ismerjük fel. Adjunk hálát érte. S kezdjünk el abból élni, mint József Egyiptom földjén…Hét bő után, a hét szűk esztendőből élni….s akkor nem a szükségre fogunk gondolni, hanem arra, hogy jól sáfárkodunk azzal, amit adott nekünk. Legyen munkálkodó adventünk, amelyben bíztat két Ige, Jézus mondja: „Boldog az a szolga, akit ilyen munkában talál az Ura”, s a másik: „Aki nekem szolgál, azt megbecsüli az Atya.” (Berencsi Balázs)

***************************************************************

A nap gondolata:

Egyáltalán nem az a kérdés, hogy milyen alkalmaim vannak a szolgálatra, hanem az, mennyire adtam át magam az Ő rendelkezésére. (Victor János)

******************************************************

Imádság:

Vedd, Uram, és fogadd el teljes szabadságom,

emlékezetem, értelmem és egész akaratom,

mindenem, amim van és amivel rendelkezem!

Te adtad mindezt, neked, Uram, visszaadom.

Minden a tiéd, rendelkezzél vele egészen akaratod szerint!

Add nekem szereteted és kegyelmed, mert ez nekem elég! Ámen

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük