2014.december 24. szerda

Napi Ige és gondolat

*****

2014.december 24. szerda

***************************************************************

 

Történt pedig azokban a napokban, hogy Augustus császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíriában Cirénius volt a helytartó. Elment tehát mindenki a maga városába, hogy összeírják. Felment József is a galileai Názáretből Júdeába, a Dávid városába, amelyet Betlehemnek neveznek, mert Dávid házából és nemzetségéből való volt,  hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt.  És történt, hogy amíg ott voltak, eljött szülésének ideje, és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely. (Lk 2:1-7)

Jézus születésének bibliai leírásait, azt a néhány szakaszt, mely beszámol erről, a naponta Igét olvasó ember nagyon jól ismeri, de talán még azok is, akik csak karácsonykor jelennek meg a templomban. Éppen ezért ma és az ünnep napjain néhány nekünk szóló, gyakorlati üzenetet szeretnék megfogalmazni.

Isten megingathatatlanul kezében tartja a világot és Ura a történelemnek is. Van, amikor ez nem így látszik, de az tényleg csak a látszat. Íme, a Római Birodalom hatalmas vezetője, Augustus császár is hogyan simul bele Isten világot megváltó terveibe. Ő csak azért akar népszámlálást, hogy tisztán lássa adófizetőinek számát és megtervezhesse a birodalom költségvetését, különösen a katonai kiadásokat. Ezzel a lépéssel mégis egy évszázados prófécia válik valóra: József és az áldott állapotban lévő Mária útnak indul, hogy Betlehemben szülessen meg a világ Megváltója. E császári döntés nélkül eszük ágában nem lett volna Betlehembe menni. De Isten így rendezte, mert Ő kezében tartja még a világ hatalmasait is, akik tudva, vagy éppen tudatlanul is Isten terveinek megvalósulását segítik elő. Ha kevésbé tetszenek nekünk a világ politikai eseményei, ez a tudat adjon megnyugvást számunkra.

 

***************************************************************

A nap gondolata:

Aki meg akarja találni Krisztust, annak előbb az egyházat kell megtalálnia. Az egyház pedig nem fa és kő, hanem Krisztus-hívők gyülekezete. Hozzájuk kell csatlakozni, és megnézni, hogy hogyan hisznek, élnek és tanítanak. Krisztus kétségtelenül ott van náluk.

A keresztény gyülekezet soha össze ne jöjjön úgy, hogy ne hirdessék és ne imádkozzák Isten igéjét, hacsak a lehető legrövidebben is!

Az ünnepet úgy szenteljük meg, hogy időt és alkalmat keresünk istentiszteletre, vagyis arra, hogy összegyülekezzünk, Isten igéjét hallgassuk, arról elmélkedjünk, s azután Istent magasztaljuk, neki énekeljünk és imádkozzunk! (Luther Márton)

******************************************************

Imádság:

Köszönöm Uram azt a megnyugtató tényt, hogy tied a világ, kezedben tartod és Krisztusban egészen közel jöttél nélküled elveszett életünkhöz. Ámen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük